Akciğer iğne biyopsi

Akciğer Kalın iğne biyopsisi (Tru-cut biyopsi), hastanın akciğerinde bulunmaması gereken 1-3 cm arasındaki nodül dediğimiz lekelerden ya da 3 cm’den büyük kitlelerden teşhis amacıyla mikroskopla değerlendirmek için parça alma işlemidir. Önceleri biyopsi için genel anestezi verilerek cerrahi işlem yapılması gerekirken, bugün gelinen noktada bilgisayarlı tomografi cihazı eşliğinde hızlı, kolay ve ağrısız olarak kalın iğne (tru-cut) biyopsisi yapılmaktadır ve bu işlem kliniğimizde uzun yıllardır güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Bu işlem sonunda bir ameliyat izi kalmamakta ve %90’ın üzerinde bir doğruluk oranı ile uygulanmaktadır.

Öncelikle biyopsi alacağımız bölge bilgisayarlı tomografi cihazı ile değerlendirilmekte, sonra biyopsi alınacak bölge lokal anestezik madde yapılarak uyuşturulmaktadır. Bu işlem için özel üretilmiş kalın iğneler kullanılarak 10-20 mm uzunluğunda, 1-2 mm kalınlığında dokular alınarak mikroskop altında incelenmesi için patologlara gönderilmektedir. İşlem 10-15 dakikada yapılabilmektedir.

Kalın doku biyopsisi öncesi hastaların kan parametrelerine ve kanama pıhtılaşma değerlerine bakılması gerekmektedir. Hasta Aspirin ya da diğer kan sulandırıcı ilaçlardan kullanıyorsa işlem öncesi yaklaşık 5 gün bu ilaçları bırakması gereklidir.

Kalın doku akciğer biyopsi işlemi sırasında nadiren komplikasyonla karşılaşmaktayız. Bu komplikasyonlar nadir de olsa pnömotoraks dediğimiz akciğer zarları arasında hava birikmesi ve kanamadır. Göğüs cerrahisi ekibi bu gibi durumlarda deneyimli ve tecrübeli olduğundan uygun bir şekilde tedavisini sağlamaktadır.

Kalın doku akciğer biyopsisi dediğimiz kor biyopsi ya da tru-cut biyopsi göğüs cerrahisi kliniğimizde uzun yıllardır tecrübeli ekibimiz tarafından güvenli bir şekilde uygulanmaktadır.

https://goguscerrahi.com.tr

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*